Het pad van de Desktop – 5 november 2021

Citrix User Profile Management

Wanneer James Rankin een artikel schrijft trekt het altijd mijn aandacht, want het zit meestal vol met pareltjes van informatie. Ook deze week heeft hij dat opnieuw gedaan. Sinds Microsoft FSLogix gekocht heeft enkele jaren geleden was het bij de meeste VDI-omgevingen de default geworden voor het oplossen van het user-profile probleem. Maar soms is er toch nog eens een reden waarom FSLogix niet gebruikt kan worden in een specifiek scenario.

In dit scenario maakt hij gebruik van de replicatie feature die recent is toegevoegd aan Citrix UPM. Hiermee kan het gebruikersprofiel worden gesynchroniseerd met een extra store tijdens de gebruikerssessie of bij het afmelden.

Citrix Virtual Apps and Desktops Update

Deze week heeft Citrix de nieuwste versie van Citrix Virtual Apps and Desktops 1912 CU4 uitgebracht. Voor de volledige lijst van fixes verwijs ik je graag door naar de website van Citrix: https://docs.citrix.com/en-us/citrix-virtual-apps-desktops/1912-ltsr/whats-new/cumulative-update-4/fixed-issues.html

Microsoft Defender voor Thuis

Microsoft Defender krijgt een enorme revisie waardoor Android-, iOS- en Mac-clients ook kunnen ingezet worden op het thuisnetwerk. Om antivirus, phishing, gecompromitteerde wachtwoorden en identiteitsdiefstalwaarschuwingen te controleren vanaf één enkel dashboard. https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-defender-for-windows-is-getting-a-massive-overhaul/

Microsoft Edge op Linux

Deze week is de Microsoft Edge browser algemeen beschikbaar geworden voor Linux. Deze mijlpaal vervolledigt officieel de browser op de belangrijkste platforms die worden bediend: Windows, Mac, iOS, Android en nu Linux. https://blogs.windows.com/msedgedev/2021/11/02/edge-ignite-nov-2021/

Microsoft over Cybersecurity in tijden van thuiswerken

Microsoft zegt: “Helaas zijn beveiligingsarchitecturen die afhankelijk zijn van netwerkfirewalls en virtuele privénetwerken (VPN’s) om de toegang tot data en applicaties te isoleren en te beperken, niet voldoende voor een personeelsbestand dat buiten de traditionele netwerkgrenzen werkt.”

Microsoft identificeert pijlers voor het beveiligen van een hybride personeelsbestand, enkele opvallende statements:

  • Identiteiten: We hebben de afgelopen 18 maanden een toename van meer dan 220 procent gezien in het gebruik van sterke authenticatie (zoals MFA).
  • Gebruikerstoestellen: Een beheerder kan alleen toegang verlenen aan geverifieerde en compatibele apparaten, terwijl de toegang wordt geblokkeerd vanaf een persoonlijk apparaat dat niet comform de security standaard is opgezet. Dit om ervoor te zorgen dat bedrijfsapplicaties niet worden blootgesteld aan bekende kwetsbaarheden.

VMware en Dell splitsen

VMware is opnieuw een op zichzelf staand bedrijf, aangezien het officieel is gesplitst met moederbedrijf Dell en de knoop heeft losgemaakt die hen sinds 2016 bij elkaar houdt.

https://news.vmware.com/releases/vmware-announces-completion-of-spin-off-from-dell-technologies

Azure Virtual Desktop on-prem!

Azure Stack HCI is een hyperconverged infrastructuuroplossing om de Azure-omgeving uit te breiden naar on-premises datacenters voor een hybride cloudomgeving. Met Azure Virtual Desktop voor Azure Stack HCI kan je volledige controle over de infrastructuur behouden en Windows 10- en Windows 11-desktopervaring aanbieden aan gebruikers. Zowel Multi-sessie als single-sessies zijn mogelijk op deze omgeving.